Isırgan Otu Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Isırgan Otu Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Isırgan Otu Yemeği

Isırgan otu yemeği, sağlık açısından faydalı olmasının yanı sıra lezzet bakımından da ıspanağı aratmayacak niteliktedir. Isırgan otu yemeği çoğunlukla köy ve kasabalarda daha çok yapılmaktadır. Bunun nedeni ise ısırgan otunun o bölgelerde yabani olarak yetişmesi ve temin edilmesinin kolay olmasıdır. Ancak günümüzde manav ve pazarlarda bile rahatlıkla ulaşabileceğimiz ısırgan otunun sayısız faydası bulunmaktadır. Temizleme hususunda biraz zorluk çekebilirsiniz. Eğer kendiniz toplamak istiyorsanız, ısırgan otuna çıplak el ile temas etmemeniz önemlidir. Aksi takdirde kaşınmanıza ve ellerinizin tahriş olmasına yol açabilir.

Isırgan Otu Yemeği Malzemeleri

  • Yarım kilo ısırgan otu
  • 3 baş kuru soğan
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 orta boy yeşil biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1/2 çay bardağı bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Isırgan Otu Yemeği Nasıl Yapılır?

Isırgan otu yemeğini hazırlamak için öncelikle ısırgan otlarını yıkayıp temizleyin. Ardından doğrayıp bir kevgirin içerisine alın. Diğer taraftan kuru soğanları yemeklik şekilde doğramaya geçin. Doğranmış olan kuru soğanları bir tabağın içerisine alın ve yemeği pişireceğiniz tencereyi ocağın üzerine alın. Ocağın altını kısık ateşte açın ve içerisine sıvı yağ ile tereyağını alıp eritin. Doğranmış olan soğanları, yeşil ve kırmızı biberi ince doğrayıp ekleyin ve tencereye alın. Soğanlar ve biberler yumuşayana dek kavurun.

Daha sonra tencereye bir yemek kaşığı domates salçasını ekleyin ve karıştırın. Salçanın kokusu çıkınca tencereye haşlanmış nohudu, mercimeği, bulguru ve ısırgan otunu ekleyin. Isırgan otunun üzerine tuz ve karabiber serpiştirip tencerenin kapağını kapatın. Pişmeye yakın 4-5 diş sarımsağı ezip ilave edin.

Bulgur yumuşayınca ocağın altını kapatın ve yemekleri servis tabaklarına alıp sunum yapın.

Arzuya göre 2 yemek kaşığı nar ekşisi ilave edebilirsiniz.

Arzu ederseniz ısırgan otu yemeğinin yanına yoğurt ilave edip sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Isırgan Otunun Faydaları

Isırgan otu, sağlık açısından pek çok faydası olan bir bitkidir. İçerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, antioksidan özellikleri ile vücudu serbest radikallere karşı korur ve iltihaplanmayı azaltır. İşte ısırgan otunun bazı önemli faydaları:

  • Anti-enflamatuar özellikleri sayesinde eklem ağrılarını hafifletir.
  • Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
  • Saç ve cilt sağlığını destekler.
  • Demir açısından zengin olduğu için kansızlığa iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Isırgan Otunu Toplarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Isırgan otunu toplarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır:

  • Isırgan otuna çıplak elle temas etmeyin, eldiven kullanın.
  • Otu toplarken genç ve taze yaprakları tercih edin.
  • Çiçek açmış olan ısırgan otlarından kaçının, çünkü bu dönemde bitki daha az lezzetli olabilir.
  • Topladığınız ısırgan otlarını iyice yıkayın ve temizleyin.

Isırgan otu yemeği, hem besleyici hem de lezzetli bir alternatif sunar. Sağlığınıza olan katkıları ve kolay bulunabilirliği nedeniyle mutfaklarınızda yer vermeniz gereken bir tariftir. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tunçkan

24 Temmuz 2024 Çarşamba

ısırgan otunu toplarken çıplak elle temas etmenin kaşıntı yapabileceğini daha önce yaşayan var mı? Bu yemeği yaparken hangi aşamada zorluk yaşadınız? ısırgan otu yemeğinin tadını nasıl buluyorsunuz, ıspanağı aratır mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tunçkan,

Isırgan otunu toplarken çıplak elle temas etmek gerçekten kaşıntı ve tahrişe neden olabilir. Bu bitkinin içindeki histamin ve formik asit gibi maddeler ciltle temas ettiğinde bu tür reaksiyonlar oluşturur. Bu yüzden ısırgan otu toplarken eldiven kullanmak çok daha güvenli olur.

Isırgan otu yemeği yaparken en zor aşama muhtemelen bitkinin temizlenmesi ve ayıklanmasıdır. Çünkü yaprakların üzerindeki küçük tüyler cildinizi rahatsız edebilir. Temizleme işlemi sırasında dikkatli olmak ve eldiven kullanmak bu aşamayı kolaylaştırabilir.

Isırgan otu yemeğinin tadını oldukça lezzetli buluyorum. Ispanakla karşılaştırıldığında, ısırgan otunun daha yoğun ve kendine has bir aroması var. Bu yüzden ıspanağı aratmaz, hatta farklı bir lezzet alternatifi sunar. Denemenizi tavsiye ederim!

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Isırgan Otu

Isırgan Otu

Haber Bülteni